La Barraca
La Barraca vzw
   
 
   
 Home   La Barraca   Artists - Styles - Concepts   Press   Concerts   Links   Contact 
   
  view this page in another language :  NEDERLANDS FRANÇAIS ENGLISH DEUTSCH  
  
  video  VIDEO (flash)  
  
   Pastora   
  
  REFERENCES  
  
   Pastora   
  
 
  
Pastora
   
   
   
"Pastora"
    

Un homenaje a la reina del cante flamenco
Een eerbetoon aan de koningin van de Flamencozang

   
Péinate tú con mis peines,
Que mis peines son de azúcar.
La gachí que se peina con mis peines
Hasta los dedos se chupa
Jij, kam je met mijn kammen,
Want mijn kammen zijn van suiker.
Het meisje dat zich met mijn kammen kamt
Zal haar vingers likken.
   

In het flamencoproject Pastora  brengen vier flamencoartiesten een eerbetoon aan de flamencozangeres Niña de los Peines.

Pastora Pavon, la Niña de los Peines (1890-1969), geldt als de grootste flamencozangeres van de 20e eeuw. Ze vertolkte de archaïsche cante jondo op ongeëvenaarde wijze en wordt door haar 50-jaar lange carrière en enorme repertoire beschouwd als de verbindingsschakel tussen het Edad de Oro, het gouden tijdperk van 1850 tot 1920 en de moderne flamenco.
 
In“Pastora”gaan de artiesten samen op zoek naar hun eigen relatie met de grote cantaora. Zangeres Ana Gómez en zanger José Ligero brengen een selectie van de stijlen die Niña de los Peines beroemd maakten zoals soleares, siguiryas, peteneras en cartageneras.  Ze worden begeleid door de gitarist Alexander Gavilán terwijl de danseres La Greca een aantal cantes in beweging omzet. Aan de hand van anekdotes worden sleutelmomenten uit haar bewogen leven geschetst. Daarnaast zijn in een uitvoerig programmaboekje zowel de vertaling van haar liederen als gedetailleerde informatie over haar bio- en discografie te vinden. 

“Pastora” laat de toeschouwers op een spontane en directe manier kennis maken met het oeuvre van de zangeres. Het programma eindigt met een Juerga por bulerias, een feest ter ere van de flamenco en één van haar grootste persoonlijkheden: la  Niña de los Peines.

Duur van de voorstelling: 2 x 45 min.

   
   
   
   
Het Ensemble
    

   
   
   
Zang: Ana Gómez / José Ligero
Dans: La Greca
Gitaar, concept: Alexander Gavilan
   
   
   
Ana Gómez, zang
  
De zangeres Ana Gómez is afkomstig van Arcos de la Frontera, een flamencocentrum in de provincie Cadiz en is reeds sinds haar kindertijd met de flamenco vertrouwd. Op 14-jarige leeftijd begon ze in het openbaar op te treden, eerst in haar geboortestad, later in heel Andalusië. Aan de Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco te Sevilla verdiepte Ana haar kennis van het flamencorepertoire bij de meesters José de la Tomasa, Paco Taranto en Esperanza Fernandez. Er volgde een lange reeks optredens in de bekendste Peñas zoals: peña Camaron de la Isla (San Fernando), peña de la buleria, peña Antonio Chacon (Jerez), peña Enrique el Mellizo (Cádiz), peña flamenca de Ubrique, peña flamenca la feminina (Huelva) etc. Zij werkte samen met de cantaor Nano de Jerez en deelde het podium met artiesten als Tomasa la Macanita.
Ana Gomez is tevens een gevraagde Saetera (zangeres van de Stille Week). Ze nam deel aan de semana santa te Sevilla en te Arcos de la Frontera en werkte mee aan de opnames van de cd Saetas y Saeteros. Haar krachtvolle en onvervalste stem is ook te horen op de cd van Esperanza Fernandez. In 2003 won ze bij de gerenommeerde wedstrijd van Cádiz de eerste prijs in de discipline Alegrias y Cantiñas.
   
   
   
Pastora
   
   
   
José Ligero, zang
  
José Ligero is geboren in 1972 in een kunstenaarsfamilie (bekend door Miguel Ligero) te Sevilla. Reeds als kind leerde hij van zijn vader en andere meesters uit de zigeunerwijk van Triana de cante flamenco in zijn pure form. Op dertienjarige leeftijd kwam hij met zijn ouders naar Brussel. Sinds José zich zes jaar geleden professioneel op zang toelegde is hij een veelgevraagde en gewaardeerde flamencoartiest geworden. Naast optredens in Duitsland, Frankrijk en Spanje heeft hij met alle betere flamenco-ensembles in de Benelux samengewerkt, zowel als solozanger als in grotere ensembles (o.a. Sumari, Compania Sofie Yero, Marisol Valderama, Frederico Ordoñez). Met zijn zuivere en licht schorre stem interpreteert hij martinetes, siguiryas, fandangos en vooral de soleá de triana in de typische stijl van zangers uit Triana. Hij is te horen op de CD Quemando Voy (met José Toral en Miguel Fernández) en trad op in het multidisciplinaire project Aguas.
   
   
   
La Greca, dans
  
Katerina Giannakopulou “La Greca” is van Griekse afkomst maar geboren in 1982 te Esslingen, Duitsland. Vanaf haar vijfde jaar volgde ze les in ballet en folkloredans, later ook in jazzdans. In 1999 begon ze een opleiding aan de flamencoschool Contratiempo bij Tomás Zybura en Cristina Haas te Keulen. Om haar buitengewone talent verder te ontwikkelen ging ze naar Granada, Jerez en Sevilla, waar ze ondermeer les nam bij Ana Kali, Javier Barón, Merche Esmeralda, Matilde Coral, Mercedes Ruiz en Manuel Reyes.
In 2005 studeerde de jonge danseres af aan de Schule für Bühnentanz & Tanzpädagogik Leverkusen bij Karina Maczkowiak. Ze toerde als lid van de Hasseler Showtanzgruppe in Turkije, Mexico, Griekenland en Egypte en met Esmeralda Enrique danste ze bij de groep VIDAS te Toronto, Canada. La Greca werkte met verschillende flamenco-ensembles, zoals Compania Tomás Zybura en het LOBO Dance Theater (o.a. Flamencovestival Düsseldorf 2003 in Tanzhaus NRW). Sinds september 2005 verblijft ze te Sevilla en volgt er les bij Manuel Betanzo, Adela Campallo en Juan de los Reyes.
   
   
   
Pastora
   
   
   
Alexander Gavilan, gitaar
  
De flamencogitarist Alexander Gavilan (°1969) begon zijn gitaaropleiding op 11-jarige leeftijd bij Thomas Seda te Keulen. Van 1990 tot 1998 begeleidde hij de danslessen aan de Keulse flamencoschool Contratiempo (o.a. begeleiding van Andrian Galía, Fernando Galán). Daarnaast trad hij nationaal en internationaal op met talrijke flamenco-ensembles (ondermeer in Filharmonie Krakow, Die Kuppel te Basel, Pole Pole Festival te Gent, Tränenpalast Berlijn) en componeerde muziek voor flamencoshows van de groep Amanecer. Alexander maakte de theatervoorstellingen Salome – Theater und Flamenco (‘95) en Unter freien Himmeln (‘97) en werkte mee aan de cd-opnames; Leyendas (´99) van de fusiongroep A Touch of Flamenco en Amanecer Life im Senftöpfchen (2002). Hij verhuisde in 1998 naar Gent en werkt sindsdien regelmatig samen met artiesten uit de Belgische flamencoscène. Alexander studeerde flamencogitaar aan het Rotterdams Conservatorium bij Paco Peña, Ricardo Mendeville en Hans Van Gogh en behaalde in 2004 een Bachelor of Music. Met een studiebeurs van het Fonds voor de Podiumkunsten begon hij zijn tweede-fase-opleiding met een halfjarig verblijf te Sevilla waar hij aan de Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco les volgde bij ondermeer Niño de Pura, Miguel Angel Cortés en J.L. Postigo. Sinds september 2005 is Alexander docent flamencogitaar aan het Rotterdams Conservatorium.