La Barraca
La Barraca vzw
   
 
   
 Home   La Barraca   Artists - Styles - Concepts   Press   Concerts   Links   Contact 
   
   > video <   > pdf <  view this page in another language :  NEDERLANDS FRANÇAIS ENGLISH  
  
foto
  
Zyriab's spirit
De muzikale ziel van een legende
  
   
Een passionele muziek- en dansproductie die Flamenco en Arabische muziek in elkaar laat vloeien. Een voorstelling over bruggenbouwers, van de 9e tot de 20e eeuw, van Bagdad tot Cordoba, van de iconische figuur Zyriab tot het muzikale universum van Osama Abdulrasol.

Hoe komt het toch dat Zyriab voor velen onbekend is? Hij was misschien wel de meest geslaagde homo universalis uit de wereldgeschiedenis. Geboren in Bagdad in de 9e Eeuw, trok hij later naar Spanje, waar hij zich settelde aan het Moorse hof in Cordoba, om daar de grootste vernieuwer en trendsetter van de eeuw te worden. Hij ontwierp nieuwe kledij, vond de tandpasta uit, introduceerde deodorant, bedacht nieuwe kapsels en opende schoonheidssalons. Zyriab drukte zijn stempel op de lokale keuken: zo lanceerde hij recepten met tot dan ongekende fruit- en groentesoorten, zoals asperges. Daarnaast veranderde hij de tafeletiquette: maaltijden werden voortaan geserveerd in drie afzonderlijke gangen, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Op alle vlakken van de samenleving aan het hof, voerde hij met andere woorden de verfijning in van het Midden Oosten. Tot op de dag van vandaag is zijn creatieve invloed in Europa bepalend geweest op vlak van eten, mode en etiquette.

Maar muziek was zijn allergrootste passie. Hij verbeterde de Arabische luit, die hij had meegebracht naar Europa, door er extra snaren aan toe te voegen. Uiteindelijk zou dit instrument evolueren tot de huidige Spaanse flamencogitaar. In Cordoba richtte hij een van de eerste conservatoria op van het Westen. Daar componeerde hij liederen, waar men in Spanje honderden jaren later nog naar zou luisteren, hartstochtelijke melodieën en dansen uit het Midden-Oosten. Deze muziek, geïntegreerd in de Spaanse volksmuziek en beïnvloed door de muziek van zigeuners en Joden, vormde een essentieel element in het ontstaan van de flamenco.

Zyriab’s ziel is alomtegenwoordig in deze voorstelling. Nieuw gecomponeerde muziek gaat hand in hand met verwijzingen naar de traditionele Arabische muziek en Flamenco. ‘Zyriab’s spirit’ is dan ook geenszins een historische reconstructie van de 9e-eeuwse cultuur, maar wel een hedendaagse invulling van wat deze figuur zo lang geleden al betekende. Want ook vandaag heeft de wereld bruggenbouwers nodig. Waar Zyriab zoveel eeuwen geleden een brug tussen Oost en West vormde, daar verbinden en vermengen de muzikanten van dit project vandaag de Arabische en Spaanse Flamenco en esthetiek tot een unieke en zinnenprikkelende muziekvoorstelling.

Osama Abdulrasol, Qanun & composities
Emre 'El Turco', gitaar & composities
Helena Schoeters, zang
La Liz, dans
François Taillefer, percussie
   
foto
foto
     
 
     
The Guitar Hero